Mantelzorg - ABOS-Anna Paulowna

Ga naar de inhoud

Mantelzorg

MANTELZORG IN DE GEMEENTE HOLLANDS KROON

Kosteloze hulp-en dienstverlening voor mantelzorgers
Als u voor langere tijd zorgt voor iemand waar u een persoonlijke band mee heeft zoals uw partner, een familielid, goede buur of vriend of vriendin, dan bent u mantelzorger. Deze zorg geeft u uit liefde, persoonlijke betrokkenheid of plichtsgevoel.
Omdat de taken van mantelzorgers veelomvattend en tijdrovend zijn, kunnen we ons voorstellen dat u ondersteuning kunt gebruiken. Voor ondersteuning kunt u terecht bij:

Klant contact centrum Hollands Kroon (KCC)
Het KCC is hét aanspreekpunt voor chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers. U kunt bij het KCC terecht voor rolstoelen, woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en hulp bij het huishouden. Daarnaast heeft het KCC een uitgebreide kennis van wat de organisaties in onze gemeente aan mantelzorgers te bieden hebben. De medewerkers van het KCC denken niet alleen met de zorgvrager maar ook met mantelzorgers mee.
Telefoon: 088-3215000 (ma t/m vr 8.00-17 uur)
Contactformulier

Wonen Plus Welzijn
Biedt: praktische ondersteuning: zoals kleine klusjes in huis en tuin, vervoer of boodschappen. Informatie en advies over het organiseren van de zorg. U zoekt een luisterend oor, u wilt uw ervaringen delen en heeft u behoefte aan contact met lotgenoten? Maandelijks komt de ondersteuningsgroep mantelzorg bijeen. We bieden ook verschillende soorten van respijtzorg. In diverse kernen in het Hollands Kroon kunt u terecht bij Servicepunten, zie de website voor de dichtstbijzijnde in uw buurt.
Telefoon: 0224-273 140 (ma t/m vr. 9.00-17.00 uur)
E-mail: mantelzorg@wonenpluswelzijn.nl
 
Humanitas
Biedt: praktische hulp door ondersteuning zoals de inzet van vrijwilligers die een dagdeel per week oppassen op de zorgvrager, zodat de mantelzorger weg kan. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg: dit is de inzet van vrijwilligers bij zieke mensen in de laatste fase van hun leven. Hierdoor krijgt de mantelzorger meer rust en tijd voor zichzelf.
Telefoon: 0223-617 422 (ma t/m vr 9.00-12.00 uur)
E-mail: kopvannoord-holland@humanitas.nl

Mantelzorgcentrum
Iedere dag zorgen er in Nederland ruim twee miljoen mensen, jong en oud, voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, kind of andere naaste. Deze vorm van zorg heet mantelzorg.
  • Telefoon: 072-5627618
  • Telefoon: 0224-745059 en 06-18371051 (van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur).

Woonzorggroep Samen
Woonzorggroep Samen staat voor comfortabel wonen, deskundige zorg en professionele behandeling. Wij bieden huisvesting, zorg, behandeling, structuur en veiligheid aan mensen met een zekere zorgbehoefte.
Onze cliënten kunnen rekenen op professionele zorg, respect voor de privacy, menselijke warmte en persoonlijke aandacht. Wij ondersteunen met zorg, daar waar nodig en vinden het belangrijk dat cliënten hun zelfstandigheid zolang mogelijk behouden.
Het centraal bureau is gevestigd in Schagen. Onze woon-zorgcomplexen, zorgcentra en verpleeghuis bevinden zich in de gemeenten Harenkarspel, Schagen, Zijpe en Hollands Kroon. Vanuit twintig locaties leveren we zorg- en welzijnsdiensten, ook bij cliënten thuis.
Samen met onze 1600 medewerkers en vele vrijwilligers zetten wij ons er elke dag weer voor in om dit waar te maken. Met oog voor kleine dingen en een scala aan activiteiten. Wij werken in een hartelijke en gastvrije omgeving waarin de cliënt centraal staat. Onze gebouwen zijn modern en stijlvol ingericht.
Overigens zijn wij er niet alleen voor ouderen. Met onze professionele behandeling en revalidatie richten wij ons op volwassenen van alle leeftijden.

Zorgcentra
De zorgcentra van Woonzorggroep Samen bieden huisvesting, zorg, regelmaat, geborgenheid en veiligheid aan ouderen met een zorgvraag. De bewoners krijgen een breed pakket van zorgverlening, begeleiding en ondersteuning aangeboden. Daarbij vormen de eigen keuze en zelfstandigheid steeds het uitgangspunt.
In de naast de zorgcentra gebouwde aanleunwoningen wonen de mensen zelfstandig. Zij kunnen echter als zij dat willen gebruik maken van een aantal faciliteiten van het naastgelegen zorgcentrum zoals het alarmeringsysteem, de maaltijdservice of deelname aan activiteiten.
Zorgcentrum Kapellehof - Den Oever
Zorgcentrum Lelypark - Wieringerwerf
Zorgcentrum Noorderlicht - Hippolytushoef
Zorgcentrum Molenweid - Wieringerwaard

Cliëntenrechten in de zorg
Gebruikt u zorg? Dan zijn er regels die u beschermen. Dat zijn uw rechten. Veel mensen weten niet dat ze rechten hebben als ze zorg gebruiken. Toch is het belangrijk om hier iets van af te weten. Zo kunt u vervelende situaties voorkomen. Het helpt u ook om de juiste zorg te krijgen.
Misschien heeft u vragen over uw rechten. U kunt bijvoorbeeld vragen hebben over rechten die gelden bij de apotheek, bij een verpleger of bij een arts in een ziekenhuis. Of vragen over uw privacy of wat zorgverleners me uw gegevens doen. Misschien vraagt u zich af of u van arts mag veranderen, of een behandeling mag weigeren.
Op de website www.clientenrechten.nl kunt u ook vinden waar u terecht kunt met uw vragen over uw rechten in de zorg.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Er zijn een aantal organisaties waar u terecht kunt met uw vragen:
Kies Beter
Heeft u een vraag over gezondheid, zorg of zorgverzekeringen? Kijk dan op de website www.KiesBeter.nl.
Hier vindt u betrouwbare informatie over de zorg en uw rechten.
Ook kunt u zorgverleners en zorginstellingen met elkaar vergelijken. U kunt ook bellen naar 0900 1237890.
 
Het Juridisch Steunpunt
Heeft u een langdurige ziekte of handicap? En heeft u vragen over wetten en regels die gaan over bijvoorbeeld uitkeringen, verzekeringen, zorg, vervoer of wonen?
Dan kan het Juridisch Steunpunt van de CG-Raad u helpen. Zij geven u advies en informatie over wat u het beste kunt doen.
Ga naar www.juridischsteunpunt.nl of bel naar: 035-6722666

ConsumentendeZorg.nl
Heeft u een vraag over de zorg? Wilt u een ervaring kwijt over een zorginstelling? Of bent u op zoek naar informatie over zorginstellingen?
Op ConsumentendeZorg.nl kunt u meedoen met meldacties over knelpunten in de zorg.
U vindt er ook ervaringen van patiënten, adresgegevens van zorginstellingen en voorbeelden van goede zorg.
Ga naar www.consumentendezorg.nl of bel naar 030-2916777

Zorgbelang
Heeft u een vraag? Of wilt u een klacht indienen over zorg of over een zorginstelling? Dan kan Zorgbelang u hierbij helpen.
Zorgbelang kent de situatie in uw eigen regio. Zij geeft informatie, hulp en advies.
Kijk op www.zorgbelang-nederland.nl voor een Zorgbelang bij u in de buurt of bel met de Afdeling Informatie en Klachten, tel. 0900 2437070

Buurtzorg
Informatie over een natuurlijk alternatief voor thuiszorg in Nederland.
Buurtzorg Nederland heeft een vernieuwend concept voor verpleging en verzorging aan huis ontwikkeld.
Zorgverlening waarbij we streven naar betere oplossingen voor de cliënt, duurzaam en effectief.
Website: www.buurtzorgnederland.nl
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Texel. Onze belangrijkste opdracht is mantelzorgers zodanig te ondersteunen dat zij de zorg gedurende langere tijd kunnen geven aan hun naaste en daar zelf gezond bij blijven. Wij helpen de mantelzorgers de juiste balans te vinden tussen zorgdragen en zorgkracht.
Speciaal voor mantelzorgers organiseert het Mantelzorgcentrum gratis activiteiten. Met lotgenoten praten of met iemand van het Mantelzorgcentrum zelf kan heel verhelderend zijn, en samen kan er optimistisch in mogelijkheden gedacht blijven worden. Op onze website treft u een overzicht aan van de aangeboden cursussen, ontmoetingsgroepen en spreekuren.
Mantelzorgers kunnen gratis beroep doen op onze mantelzorgconsulenten voor begeleiding en advies. Zij wijzen mantelzorgers de weg en bieden een luisterend oor.
Onze mantelzorgmakelaars brengen uw mantelzorgsituatie in kaart en zij nemen net zoveel regeltaken over als de mantelzorger wenst.
Het Mantelzorgcentrum werkt met professionals en wij bieden ook organisaties voorlichting en advies.
Wij zijn de gratis hulplijn voor mantelzorgers. Door kenbaar te maken bij het Mantelzorgcentrum dat u mantelzorger bent, kunnen wij ervoor zorgen dat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws op het gebied van mantelzorg en van alle veranderingen betreffende hulp en ondersteuning. U kunt zich inschrijven voor de digitale nieuwsbrief. Het Mantelzorgcentrum is 5 dagen per week bereikbaar.

Terug naar de inhoud