Ov Chipkaart - ABOS-Anna Paulowna

Anna Paulowna e.o.
Ga naar de inhoud

Ov Chipkaart

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoef je niet meer na te denken over strippenkaarten of metrotickets. Je laadt de kaart op met een saldo in euro's of je zet er een reisproduct op, zoals een enkele reis, een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart.

Voordelen
De OV-chipkaart heeft meerdere voordelen. Zo kun je online je reisgegevens bekijken, hoef je niet meer in de rij te staan voor het loket. Ook kun je makkelijk overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel, zonder dat je eerst een nieuw kaartje hoeft te kopen.

Twee soorten kaarten
Er zijn twee verschillende kaarten: een persoonlijke OV-chipkaart en een anonieme OV-chipkaart. Bij een aantal ov-bedrijven kun je ook nog wegwerpkaartjes kopen.
Welke kaart past bij jou?

Bankpasje
De OV-chipkaart is een plastic pas ter grootte van een bankpasje dat in je portemonnee past. Er zijn verschillende kaarten in omloop. Er zijn bijvoorbeeld OV-chipkaarten van NS, GVB of van RET. Er zijn persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten. Een OV-chipkaart is altijd herkenbaar aan het roze logo. De chip in de OV-chipkaart is niet zichtbaar.
Op jouw persoonlijke OV-chipkaart staan je pasfoto, geboortedatum*, de geldigheidsdatum en het OV-chipkaartnummer. Op een anonieme OV-chipkaart staat (vaak) het logo van de vervoerder en de geldigheidsdatum. *Sinds januari 2020 staat de geboortedatum niet meer op de kaart.


Ontdek de voordelen van verschillende OV-chipkaarten en kies een kaart die het best past bij jouw reisgedrag.

Persoonlijke OV-chipkaart
Als je vaak met het openbaar vervoer reist, dan is de persoonlijke OV-chipkaart handig. Je kunt er verschillende reisproducten tegelijk op zetten en ook gebruikmaken van abonnementen en leeftijdskorting. Alles op één kaart.
Meer informatie over de persoonlijke OV-chipkaart
Persoonlijke OV-chipkaart aanvragen

Anonieme OV-chipkaart
De anonieme kaart is niet aan een persoon verbonden. Je kunt dus geen abonnementen op de kaart zetten. De anonieme kaart kun je wel met meer mensen gebruiken, maar je kunt er dan niet allemaal tegelijkertijd mee reizen. Een anonieme OV-chipkaart is erg handig voor een gezin.
Meer informatie over de anonieme OV-chipkaart
Vind een verkooppunt voor een anonieme OV-chipkaart bij jou in de buurt

Eenmalige chipkaart
Bij een aantal vervoerders kun je straks nog eenmalige chipkaarten kopen. Hiermee ben je meestal duurder uit. Informeer daarover bij je vervoerder.
Misschien heb je al wel een OV-chipkaart

Het kan best zijn dat je al een OV-chipkaart hebt. Zo zijn de meeste abonnementen en kortingskaarten van NS ook bruikbaar als OV-chipkaart. Je hoeft er dan dus niet eentje aan te vragen. Kijk op je NS-kaart of het OV-chipkaart-logo erop staat.
Zakelijke OV-chipkaart

De zakelijke OV-chipkaart wordt aangeboden door bedrijvenkaartaanbieders aan medewerkers van bedrijven. Heb jij een zakelijke OV-chipkaart en heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je bedrijvenkaartaanbieder. De contactgegevens vind je op de voorkant van je kaart.
Ben je geïnteresseerd in een zakelijke OV-chipkaart voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van de bedrijvenkaartaanbieders. Kijk hier voor een overzicht van alle aanbieders van zakelijke OV-chipkaarten.
Instructiefilm gebruik OV-chipkaart
Terug naar de inhoud